02 februar, 2014

Noget om vinterbadning


Indtil for ganske få år siden havde jeg det med vinterbaderi som de fleste andre mennesker: Sikke en sindssyg ting at gøre. Men så prøvede jeg det selv. Det var i Båstad, på Hotel Skansen, i september måned, og da jeg kom ind i receptionen var jeg så hæs, at den rare dame bag disken ikke kunne høre, hvad jeg sagde. Da jeg tog afsted to dage senere, var jeg ikke alene feberfri og havde normal stemme, jeg var også fuldkommen forelsket i deres vidunderlige Kallbadhus. Her havde jeg svedt min feber ud i saunaen og frisket mit overophedede legeme i det kølige ... ok, kolde vand, og jeg var hooked!

Nu er jeg på min anden sæson i Det Kolde Gys, og det er seriøst det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv. Jeg elsker det! I fredags badede jeg i grødis, og det er ligesom det ypperste, man kan komme ud for som vinterbader. Det er en helt særlig og blød fornemmelse, lidt som at bade i kold silke. 

Jeg får masser af spørgsmål om vinterbadning, og jeg vil svare på dem her:

Hvor kan man bade?
I princippet står det enhver frit for at hoppe i havnen, men jeg vil personligt anbefale, at man gør det et sted, hvor der er mere ordnede forhold, hvilket i dette tilfælde vil sige i en badeklub. "Kun en tåbe frygter ikke havet", som vi ved fra Søsportens Sikkerhedsråd, og det gælder i dén grad også for vinterbadning. Lige så fantastisk det kan være, lige så farligt kan det være, hvis man ikke ved, hvad man laver. Men mere om det senere. I Københavnsområdet kan du bade her:

Foreninger, der kræver medlemskab:
Det Kolde Gys på Helgoland
På Bryggen i Vinterbad Bryggen
På Sluseholmen i Badekompagniet
Ved Svanemøllen i Svanemøllebugtens Vinterbadelaug
(Jeg er i øvrigt også medlem i Jomsborg i Århus)

Steder alle kan bade:
Nogle bader hele året fra Sneglen i Kastrup, men her er hverken omklædningsfaciliteter eller sauna
Ribersborg Kallbadhus i Malmö
Hotel Skansens Kallbadhus i Båstad


Er man nøgen?
Ja, det er man. I al fald på Helgoland, hvor jeg bader. Man må selvfølgelig gerne have badetøj på, men det er utrolig ubehageligt med koldt badetøj på kroppen, og da man under alle omstændigheder skal have det af i saunaen, kan man lige så godt bare hoppe i baljen med bar røv. På Helgoland er der separate afdelinger med saunaer for mænd og kvinder, og der er en fællesafdeling. I begyndelsen badede jeg kun hos damerne, men nu bader jeg næsten altid kun i fællesafdelingen. Saunaen der er stor, ny og lækker og med et stort vindue, så man kan sidde og kigge ud over havet. Det er fantastisk. Jeg sidder altid med et håndklæde omkring mig, da jeg er lidt for blufærdig til at sidde med det hele fremme. Det gør jeg i øvrigt også i damesaunaen, så det har intet at gøre med, om der er mænd til stedet eller ej. Jeg er revnende ligeglad med, om andre sidder nøgne ved siden af mig – jeg har bare ikke selv lyst til at gøre det, og det er helt ok. 

Det er en sjov måde, man er nøgen på, i sådan en sauna. Det er simpelthen så aseksuelt et miljø, og samtidig så accepterende og hyggeligt, at jeg er blevet bedøvende ligeglad med at bade så tæt på land, at dem, der lufter hund på Amager Strandpark kan se alt, når jeg går i vandet. (Det må i øvrigt se fuldkommen absurd ud, når man selv går og pissefryser pakket ind fra top til tå, og der så render nøgne mennesker ud i vandet ti meter fra en.)

(OBS: På Bryggen og Sluseholmen er badetøj påkrævet)

Er det ikke pissekoldt?!
Jo. 

Men det er også det, der er meningen med det, og det, der er det fede. Vekslingen mellem saunaens varme og vandets kulde gør, at endorfinerne ræser rundt i kroppen og man får det så godt, som man ikke troede, man kunne. Sådan har jeg det i hvert fald. Der er ikke mange ting, der ville kunne få mig til at cykle fra Vesterbro til Amager Strand flere gange om ugen, men det iskolde vand kan. 

Hvornår skal man starte?
Når man kan. Uanset hvornår du bader i Danmark, er vandet koldt, og du kan selvfølgelig godt starte med at bade om sommeren og så bare fortsætte, men uanset hvad, er der stor forskel på at bade om sommeren og om vinteren, og man kommer ligesom ikke over, at det er koldt, uanset hvor meget, man prøver at snyde sig selv.

Jeg begyndte at bade fast i januar sidste år, og der var gange, hvor jeg cyklede hjem med uforrettet sag, simpelthen fordi jeg syntes, det var for voldsomt. Der var for høje bølger og for meget is på trappen, og det blæste for meget med kold vind til at jeg syntes, det var rart. Sådan har jeg det ikke længere. Jeg bader i al slags vejr, og jeg nyder hver tur lige meget. Så det er også et spørgsmål om træning og tilvænning, og at blive fortrolig med sig selv, sin krop og dens grænser. 

Hvor længe er man i vandet?
Det kommer an på mange ting. Jeg bader som regel 3-4 gange, og det første dyp, inden man har været i saunaen, er virkelig bare ned og op igen. Vandets temperatur har selvfølgelig også indflydelse på længden af ens dyp, men noget af det fede ved at vinterbade er, at man lærer, hvor stærk ens krop er, og hvor meget, den egentlig kan holde til. Jeg forsøger altid at være i vandet lidt længere tid, end jeg tror, jeg kan klare, for så føler jeg mig ekstra sej. En dag var jeg i for længe, og så gik der lige nogle minutter, hvor mine tæer ikke kunne rette sig ud, og det var ikke så fedt, men så lærte jeg det. Første gang jeg svømmede fra den ene ende af bassinet til den anden i iskoldt vand, var jeg ikke til at skyde igennem. Men generelt vil jeg sige: mellem 10 og 30 sekunder. Så det er ikke noget med, at man skal plaske rundt som på en varm sommerdag.

Må jeg komme med dig ud at bade?
Jeg ville elske at tage alle dem, jeg kender, med ud at bade, men det er desværre ikke muligt, da man skal være medlem, og dette bliver håndhævet ret strikst. Jeg ville ønske, der var steder som "Ribban" i Malmö, hvor alle kan komme ind og bade. Men de kommer nok, hvis det her vinterbadning griber endnu mere om sig. På Bryggen har de en månedlig gæstebadedag, så hvis du kender nogen, der bader der, kan du måske komme med dem.

Er det farligt?
Ja, det er. Men det er også farligt at cykle, at køre bil og at gå over vejen, hvis man ikke ved, hvordan man skal gøre. Der er nogle helt simple regler, man skal følge, og så skal det nok gå:
1) Bad aldrig alene
2) Hold øje med de andre
3) Bad aldrig under påvirkning af alkohol eller stoffer
4) Sørg for at drikke en masse vand
5) Dyk ikke ned under isen
6) Gå baglæns nedad trappen og hold godt fast i gelænderet
7) Tænk dig om og lad være med at være en idiot. (Dette gælder i øvrigt også i alle andre dele af livet ...)

Rigtig god badetur!


4 kommentarer:

Blogger Jonh Henry sagde ...

annihilation full movie 123movies

deadpool full movie watch online

deadpool 2 full movie in hindi

annihilation full movie online

ant man and the wasp release date

watch Avengers Infinity War online free

all the money in the world cast

3:26 PM  
Blogger long trần sagde ...

Thanks a lot for sharing and I have some special things for you. If you are in free time.
nhạc chuông minion
i will always love you quotes
ngôn tình hiện đại hay
tian long ba bu 3d

7:47 PM  
Anonymous Anonym sagde ...

2048 unblocked
Recover My Files

9:46 PM  
Blogger alicethomas sagde ...

Very nice blog, thanks for this post and I have some special things for you. If you are finding something to relax, cool math games johnny upgrade; square games will be my best recommendation for you. Let’s play and get more deep relaxation!
Beside, you can try zoobies connect. Now, you can completely play this addicting fun game on your mobile. Have fun!!!!

3:34 PM  

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start