18 april, 2007

Nååh, Anker!

Jeg er åbenbart ikke den eneste Anker-fan i Danmark...


Pressemeddelelse:

DE STØRSTE ER DE SMÅ - sange til Anker
Diverse kunstnere

En perlerække af kendte danske kunstnere hylder på cd’en ”De største er de små - sange til Anker” den tidligere statsminister og folkekære personlighed Anker Jørgensen i anledning af hans 85-års fødselsdag. Cd’en, der indeholder nyfortolkninger af sange fra Arbejdersangbogen, udkommer - selvfølgelig - på arbejdernes internationale kampdag den 1. maj.

Anker Jørgensen fylder 85 år den 13. juli. I den anledning er en række af Danmarks mest kendte kunstnere gået sammen for at hylde ham på cd’en ”De største er de små - sange til Anker” med nyfortolkede sange fra Arbejdersangbogen. Med cd’en sender kunstnerne en varm hilsen og tak til hæderspersonen Anker Jørgensen, mere end til socialdemokraten af samme navn.

Det var på Skanderborg-festivalen i 2005, at idéen om at hylde Anker Jørgensen blev til. Under sommersolen faldt Peter Ingemann (musiker) og Henrik Hansen (projektleder og musiker) i snak om, hvor de rigtige, ægte og velmenende mennesker i dansk politik var blevet af - nogen man kan stole på, og som ikke skifter mening, bare spindoktoren løfter øjenbrynet: Sådan nogen som Anker Jørgensen!

Ud af denne snak voksede ideen og lysten til at lave en hyldest-cd til netop Anker. At kunstnere hylder en tidligere politiker på denne måde kan siges at være temmelig utraditionelt. Men kunstnerne spænder sig ikke for en partivogn, for Anker eller for nogen andre. Under hele projektet har det været vigtigt at gå fri af bindinger til parti, fagbevægelse og interesseorganisationer, men netop at fokusere på, hvilken person, guttermand, hædersmand Anker er som menneske.

Alle sangene på albummet, på nær én, er fra Arbejdersangbogen og udvalgt i et tæt samarbejde mellem Anker og kunstnerne. På dette grundlag har kunstnerne selv fortolket sangene og sat deres personlige præg på dem. Under cd’ens tilblivelse blev det tydeligt, hvilken person Anker Jørgensen er, og hvilket indtryk mange har af denne karismatiske herre. Overalt mødte projektleder Henrik Hansen goodwill. Mange musikere ville gerne deltage, og LO-skolen tilbød at lægge lydstudie og lokale til.

Rækken af kunstnere, der hylder Anker Jørgensen, spænder vidt og over flere generationer. Blandt de medvirkende kan blandt andre nævnes Erik Clausen, Allan Olsen, Michael Falch, Kim Larsen, og helt nye unge danske rockpoeter som Juncker og Jonas Breum. Sidstnævnte har i fællesskab skrevet og kombineret albummets sidste og eneste nye nummer, ”De største er de små”, der også er albummets titel.

Med cd’en følger en booklet, som indeholder små, skæve og for mange ukendte historier, som tegner et billede af mennesket Anker Jørgensen. Til hver enkelt sang er tilføjet små glimt fra Ankers omskiftelige liv og levned med fokus på hans personlige valg. Blandt andet hører vi historien om, hvorfor Anker ikke ville have en Mercedes som ministerbil, om at være cykelbud i Kongens København, om at være modstandsmand underbesættelsen, om at vokse op hos plejeforældre og om at være ægtemand i 51 år.

Cd’en er kunstnernes gave til Anker - og så kan Anker og vi andre bare læne os tilbage og tage imod.

”De største er de små - sange til Anker” udkommer den 1. maj 2007.

Sange og kunstnere:

”Jens Vejmand” - Allan Olsen
”Shangri La” - Gitte Nauer og Ivan Pedersen
”Internationale” - Kim Larsen og Kjukken
”En sømand har sin enegang” - Laura Illeborg
”Friheden flyver” - Mikael K i Klondyke
”Karl og Ann-Katrin” - Erik Clausen
”Kringsat af Fjender” - Tanja Witt
”Desertøren” - Stig Møller
”Anna var i Anders Kær” - Nis P. Jørgensen og Gry Trampedach
”Spurven sidder stumt bag kvist” - Niels Skousen
”En vise om tre små musikanter” - Peter Ingemann
”Man binder os på mund og hånd” - Anne Dorte Michelsen og Lars Lilholt
”Lystsejlads” - Frede ”Fup” Norbrink
”Det haver så nyligen regnet” - Michael Falch og Anna Falch
”Kæden” - Gry Trampedach
”Skærsliberens forårssang” - Allan Olsen og Niels Hausgaard
BONUSTRACK: ”De største er de små” - Breum og Juncker

Jeg glæder mig især til at høre Allan Olsen og Niels Hausgaard synge "jeg sliber knive, jeg sliber sakse". Det er en fantastisk sang. Især linjen om bonden, der giver skærsliberen lov at sove i loen: " Han var så selvsikker, thi hans akse var plantet støt i en stort fad grød..."

1 kommentarer:

Blogger SuperPolle sagde ...

Hvem er det, der banker?

9:46 PM  

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start